1990-LUVUN LAMAN VAIKUTUKSET TOIMISTOSUUNNITTELUUN JA TYÖYMPÄRISTÖKEHITTÄMISEEN
ARTIKKELI:
1990-LUVUN LAMAN VAIKUTUKSET TOIMISTOSUUNNITTELUUN JA TYÖYMPÄRISTÖKEHITTÄMISEEN
Kirjoittanut: Tero Helenius, työympäristöstrategi
1990-luvun lama oli yksi Suomen ja maailman suurimmista taloudellisista kriiseistä, ja sen vaikutukset ulottuivat myös toimistosuunnitteluun ja työympäristökehittämiseen. Taloudelliset paineet, muuttuvat työskentelytavat ja teknologian kehitys loivat uudenlaisia tarpeita toimitilojen suunnittelulle. Tämän seurauksena monia nykyisin itsestäänselvinä pidettyjä työympäristöratkaisuja kehitettiin juuri laman vaikutuksesta.
Avoimempien toimistotilojen nousu ja kustannustehokkuuden korostuminen
Laman myötä yritysten oli tehostettava tilankäyttöä ja karsittava kustannuksia, mikä johti avokonttorien voimakkaaseen yleistymiseen. Erityisesti Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa alettiin luopua perinteisistä koppikonttoreista, ja Suomessakin avotilojen käyttö vakiintui. Avokonttoreiden taustalla oli paitsi taloudelliset syyt, myös pyrkimys edistää yhteistyötä ja lisätä kommunikaatiota työntekijöiden välillä.
Yritysten oli laman aikana sopeuduttava pienempiin budjetteihin, ja toimitilojen kulut olivat yksi ensimmäisistä karsittavista menoeristä. Toimistotilat muuttuivat kompaktimmiksi, ja työpisteet sijoitettiin entistä tiiviimmin. Myös sisustusratkaisuissa pyrittiin yksinkertaisuuteen ja kustannustehokkuuteen, mikä näkyi edullisempien materiaalien ja pelkistetyn muotoilun suosimisena.
Kestävä kehitys ei vielä 1990-luvulla ollut keskeinen suunnitteluperiaate, mutta energiatehokkuus nousi esiin osana kustannussäästöstrategioita. Esimerkiksi valaistuksessa siirryttiin laajasti loisteputkiin, jotka kuluttivat vähemmän energiaa ja pienensivät sähkökustannuksia.
Teknologian merkityksen kasvu ja monitoimitilojen kehittyminen
1990-luvun alkupuolella tietotekniikka kehittyi nopeasti, ja tietokoneiden yleistyminen alkoi vaikuttaa merkittävästi toimistosuunnitteluun. Työpöytiä muokattiin tukemaan tietokoneiden käyttöä, ja kaapeloinnin hallinnasta tuli olennainen osa toimistotilojen suunnittelua. Laman loppuvaiheessa myös etätyö alkoi yleistyä, mikä vaikutti toimitilojen tarpeeseen ja antoi ensimakua myöhemmistä hybridityömalleista.
Vaikka avokonttorit lisääntyivät, niiden haittavaikutukset, kuten melu ja keskittymisvaikeudet, johtivat monitoimitilojen kehittämiseen. Yritykset alkoivat suunnitella toimistoihin erillisiä neuvottelu- ja hiljaisia työtiloja, jotka mahdollistivat joustavamman työskentelyn eri tarpeisiin.
Työhyvinvoinnin unohtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos
Vaikka toimitilojen tehostaminen toi yrityksille taloudellisia hyötyjä, sen varjopuolena oli usein työhyvinvoinnin laiminlyönti. Erityisesti avokonttorien meluisuus ja vähäinen yksityisyys aiheuttivat stressiä ja heikensivät keskittymiskykyä. Ergonomiaan ei aina panostettu riittävästi, mikä johti työperäisiin rasituksiin ja kasvavaan tarpeeseen paremmille työolosuhteille.
Lama toi mukanaan tehokkuusajattelun, joka heijastui myös yritysten kulttuuriin ja johtamiseen. Organisaatioissa alettiin madaltaa hierarkioita ja siirtyä kohti tiimipohjaisia työskentelymalleja. Tämä kehitys vaikutti suoraan myös toimitilojen suunnitteluun: johtajien suljetuista huoneista siirryttiin avoimempiin tilaratkaisuihin, jotka tukivat matalampaa organisaatiorakennetta.
Laman perintö nykytoimistoihin
1990-luvun lama loi pohjan monille nykypäivän työympäristötrendeille. Avokonttorit, monitoimitilat ja hybridityömallit ovat edelleen keskeisiä osa-alueita toimistojen suunnittelussa. Tuo aika muistuttaa meitä siitä, että kriisit pakottavat meitä etsimään uusia ratkaisuja – ja parhaimmillaan nämä ratkaisut voivat luoda perustan paremmille työympäristöille tulevaisuudessa. Nykyisin työympäristösuunnittelussa pyritään yhdistämään tehokkuus ja viihtyisyys, mutta monet laman aikaiset opit, kuten tilojen joustavuus ja kustannustehokkuus, ovat jääneet pysyväksi osaksi tämän päivän kulttuuria.
Ajaudummeko tulevaisuudessa toistamaan 1990-luvun laman virheitä vai opimmeko pitämän huolta organisaatioidemme tärkeimmästä resurssista, ihmisistä?
Yritysten oli laman aikana sopeuduttava pienempiin budjetteihin, ja toimitilojen kulut olivat yksi ensimmäisistä karsittavista menoeristä. Toimistotilat muuttuivat kompaktimmiksi.
Tilaa Rakka Worksin uutiskirje!
Saat muutaman kuukauden välein uutiskirjeen, jossa käsittelemme työhön, työympäristöön ja kulttuuriin liittyviä ajankohtaisia teemoja. Pyrimme tuomaan mukaan myös sopivasti konkretiaa hankkeittemme kautta.
Rakka Works & Spaces Oy tallentaa yhteystietosi ottaakseen sinuun yhteyttä tapahtumistamme, tuotteistamme ja palveluistamme sekä muusta digitaalisesta sisällöstä. Voit peruuttaa näiden viestien tilauksen milloin tahansa. Lisätietoja tilauksen peruuttamisesta sekä tietosuojakäytännöistämme ja sitoutumisestamme yksityisyytesi suojaamiseen saat tietosuojakäytännössämme.
